06 de juny 2010

L'ILLA DE L'ÚLTIMA VERITAT

Flàvia Company, 2010
Editorial Proa
141 pàg.

"Em costa saber si és un acte d'amor o de venjança."
Així acaba aquesta novel·la. Just després d'haver llegit aquestes paraules, vaig deixar el llibre a la tauleta i a continuació, amb la ma, vaig empènyer-me amunt la barbeta, tenia la boca oberta. Aquesta és una novel·la que et deixa bocabadada. Per la història, per els personatges, per la bellesa de les descripcions, per l'emoció que traspua.

El doctor Prendel quan sap que és a punt de morir, confessa a la Phoebe, la seva amant,  el que ha mantingut durant molts anys en secret, l'estada a l'illa on va anar a parar quan el seu iot va ser atacat per uns pirates mentre feia una travessa amb uns amics, hi va viure, o malviure, durant cinc anys. La Phoebe escolta la història amb la missió d'escriure-la i fer-la pública després de la mort d'en Prendel,  ens la revela en una narració que ens deixa sense alè, amb un final inesperat, sorprenent, que més que donar-nos respostes, ens planteja nous dilemes,  noves preguntes. Si la vida ens porta a viure situacions extraordinàries, la nostra resposta serà també extraordinària, com la del doctor Prendel, com la de la Phoebe.
Com aquesta novel·la.

*****

3 comentaris:

lectura fàcil ha dit...

Me l'apunto. Ara fa temps que no llegeixo res que no sigui relacionat amb la feina. Però així que pugui, n'hi ha un bon parell dels que anuncies que m'agradaria llegir. Aquesta novel·la n'és un.

Gràcies!

núria ha dit...

De res.

Toni blocdelcal ha dit...

Jo la vaig llegir el mes passat després de veure el teu comentari i he de dir que no has exagerat ni un gram: és molt bona.

Aquest mes ha eixit un comentari en Serra d'Or, però continua sorprenent-me que no siga més famosa, que no estiga traduïda a 15idiomes.