15 de juny 2010

L'escriptura secreta


The Secret Sripture, 2008

Traducció de Joan Puntí
Edicions de 1984
349 pàg.

La de la Rose McNulty és una de les veus d'aquesta novel·la, té més de 100 anys i viu a l'Hospital de Roscommon des de fa més de 50 anys, decideix escriure la seva autobiografia per que se sàpiga la veritat, la seva veritat, de la seva vida i de la dels seus pares i la dels darrers 150 anys del seu país, Irlanda.
L'altre veu és la del Doctor Grene, el director de l'hospital que  ha de decidir quins són els pacients que  seran transferits al nou hospital més petit i quins poden incorporar-se a la vida "normal". Sent un gran afecte per la Rosemay i decideix investigar les raons que la van dur a l'hospital, el que troba no sempre coincideix amb el que ens explica la Rosemary. On és la veritat? Com va afectar a la Rosemay el poder de l'església i els fets polítics a l'Irlanda del segle XX? 
En alguns moments ha estat una lectura difícil degut al meu desconeixement de la història moderna d'Irlanda que juga un paper cabdal en la història, però malgrat això ha estat una lectura agradable, amb un final agredolç que no m'ha sorprès.

***