05 de març 2008

El noi del pijama de ratlles

Autor: John Boyne
Traductor: Jordi Cussà
Editorial: Empúries

Aquest és un llibre sobre l'Holocaust. Es pot explicar la Shoa als nens? Es pot, i s'ha de fer. Només coneixent el passat podrem evitar que aquest es repeteixi.

Text de contraportada
Berlín 1942. La guerra no afecta gaire la vida de Bruno, un noi de nou anys que viu en un barri residencial. Però un bon dia arriba a casa i es troba totes les coses empaquetades: el seu pare, membre de l'elit militar, ha rebut un nou destí i es veu obligat a marxar i instal·lar-se amb tota la família en una àrea rural mig deserta i molt depriment. Bruno s'avorreix i passa els dies obsessionat amb una tanca que s'alça davant la finestra de la seva habitació. Fins que no coneix Schmuel, el noi del pijama de ratlles, que viu a l'altra banda del filferro espinós, Bruno ni tan sol no comprèn que ja no és a Alemanya sinó a Polònia. Tampoc no és conscient del que passa a la vida de Schmuel fins que és massa tard per escapar els horrors que es viuen a l'altre costat de la tanca. L'honestedat narrativa, la congruència dels personatges i la progressió magistral de la trama, doten aquesta novel·la d'una qualitat literària molt humana i d'una força narrativa captivadora.
..................................................

Pot un nen de 9 anys viure totalment aliè al que l'envolta?
Fins hi tot si té al costat uns fets com els del genocidi dels jueus per part els nazis?
Fins hi tot si el seu propi pare és un nazi convençut i disposat a col·laborar?
Fins hi tot si viu tot un any amb una finestra que mira el camp d'extermini més esgarrifós que mai ha existit?
Bruno, un nen de nou anys viu tot un any al costat d'Out-With, un lloc esgarrifós, i no perd la innocència, per difícil que sembli, la tragèdia l'envolta i no se'n adona.

Polònia

2 comentaris:

deta ha dit...

el tinc de deures pel meu grup de lectura, ja et diré qué tal...

núria ha dit...

Jo també l'he llegit en un club de lectura, el dia que ens vam trobar vam tenir una sessió molt animada.