15 de febrer 2008

El cor de les tenebres

Autor: Joseph Conrad

El cor de les tenebres és la història del viatge que el capità Marlow fa a la recerca del senyor Kurtz, l'agent comercial que s'ha refugiat en el riu Congo. Testimoni de l'activitat colonial, que Conrad descriu com «la més vil lluita pel pillatge que mai hagi desfigurat la història de la consciència humana», l'aventura de Marlow l'envolta en un crucial replantejament dels propis valors. Amb un gran domini de l'art narratiu, l'autor transmet al lector el profund misteri de la veritat en aquesta extraordinària exploració de la brutalitat í la desesperació humanes.

........................................

Es fa difícil explicar la sensació que m'ha deixat la lectura d'aquest relat. De fet relectura, l'havia llegit als 15 o 16 anys. M'ho empassava tot en aquella època, es clar que aleshores no el vaig entendre i només hi vaig veure l'aventura de la navegació pel riu.

Una història dintre d'una altra història, Marlow és dins un vaixell al Tàmesis, enmig des la foscor els seus companys senten una veu que els porta al cor de les tenebres.

Remuntan el Congo, Marlow veu i sent la selva, en pateix els inconvenients, però el viatge més dur és el que fa al seu interior. Al seu i al de Kurtz, l'home que no coneix però que ja admira, només pel que n'ha sentit a dir. L'home que molts admiren i molts altres odien. L'home que és un semideu pels habitants d'aquestes tenebres, l'home que morirà amb l'horror als ulls.

Conrad sap de que parla perquè ho va viure, la seva experiència al Congo li va servir d'inspiració. La suposada llum de la civilització no va il·luminar els paíssos que colonitzaven, més aviat els va enfonsar en les tenebres més esgarrifoses.

Va ser escrita al 1902, 77 anys més tard Francis Ford Coppola portaria al cine un guió basat en aquesta novel·la, traslladant l'acció a la invasió nord-americana del Vietnam , Apocalypse Now.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Inmenso libro "el horror, el horror", la barbarie del colonialismo, pero también un viaje al interior del alma de Conrad. Mira, este seguro que entra en la lista de relecturas!!!

Bueno Nuria, ya me tienes que hacer un huequecito en el blog!!!