28 de febrer 2008

Tots aquells cavalls

Autor: Cormac McCarthy
Traductor: Xavier Pàmies
Editorial: Edicions 62
Un noi texà i el seu amic d'infància s'aventuren per buscar l'essència de la vida vaquera viatjant al territori desèrtic del nord de Mèxic.

El viatge representarà una descoberta geogràfica però sobretot la descoberta de la vida. Amb aire de western clàssic, que no oblida la figura del cowboy coratjós i noble, Tots aquells cavalls és una novel·la de paisatges, que amb ritme viu i fluid transportarà el lector fins a enfrontar-lo amb alguns dels tòpics de la cruesa de la vida, com el desarrelament, la violència, els desenganys, la mort o la recerca d'un ideal i una identitat.

...........................................

L'acció transcorre durant els anys posteriors a la II Guerra Mundial, quan a Texas s'abandonaven els ranxos i el bestiar per el petroli, en Jonh Grady Cole no es resigna i, amb el seu amic Rawlins busquen més al sud un món que enyoren. La trobada amb un company inesperat desencadenarà una sèrie d'incidents que els afectaran profundament, la seva vida mai més tornarà a ser la mateixa.

Una gran novel·la, la segona que llegeixo d'aquest autor. Diàlegs breus i concisos, barrejats amb descripcions de paisatges i sentiments, utilitzant totes les paraules necessàries, però no més de les que calen, un llenguatge precís i auster, d'una gran bellesa.

D'aquesta novel·la se'n va fer una pel·lícula All the pretty horses, dirigida per Willi Bob Thorton, no l'he vist, però les crítiques que he troba no son gaire bones, tot i que jo penso que en podia haver sortit una bona pel·lícula, Cormac McCarthy és, en opinió meva, molt visual.