15 de gener 2008

Pinyols d'aubercoc

Autor: Emili Manzano
Editorial : Els llibres de l'Avenç
2007


L’educació sentimental d’un jove de ciutat en un entorn geogràficament proper, però encara arrelat a la terra i a la seva llengua, és el fil conductor d’una sèrie de proses que constitueixen el debut literari d’Emili Manzano. Els objectes guardats en una calaixera de la casa de Son Peretó Vell i la necessitat d’esclarir una vella història de família, que propicia una decisiva escapada a París, van trenant la crònica de la descoberta d’un món i d’una llengua d’un deliberat to ultralocal. El rescat d’una història i, sobretot, d’un lèxic familiar esdeven una manera de connectar amb un passat recent i alhora remot, la Mallorca d’abans del boom turístic, en un exercici que s’erigeix en una autèntica festa

.........................................................

M'ha encisat la dolcesa del mallorquí en que s'expressa l'Emili Manzano, al pròleg reivindica l'ús del dialecte per recordar els moments de la seva infantesa en una Mallorca rural, de terra endins, el mar arribarà amb l'adolescència.
Records d'estiu, al carrer, al hort, passejant i parlant amb els grans, descobrint velles històries familiars o del poble, curiositat pel passat.
Una certa recança quan s'acosta l'hora de deixar enrera el conegut i enfrontar-se al món amb tot el pòsit acumulat pel pas dels anys.

Si no el llegiu us perdreu una molt bona estona.