24 de gener 2008

Contemplant el monstre

Autor: Joan Cavallé
Colecció: Narratives,
344 pàgines
Un esplèndid retrat de la nostra societat i dels monstres que hi habiten.
El lector ha de creuar, pàgina a pàgina, un autèntic camp de mines, de pistes que cal ajuntar per arribar a la veritat. Finals del segle XX. Dia de Sant Jordi. Cinc de la tarda. A la capital de l'Estat un cotxe bomba esclata en una plaça cèntrica i provoca una massacre d'enormes proporcions. Ni la manera d'actuar ni les dimensions són les habituals dels grups o moviments terroristes coneguts. No hi ha pistes ni comunicats. Les autoritats estan desconcertades.
Així arrenca la trama de Contemplant el monstre, un extraordinari engranatge literari que ens endinsa en l'ànima d'un terrorista, que ens en revela els motius, la seva lluita interior per actuar sense pietat ni remordiment, l'espiral de follia i raó que el porta a creure's un déu. Els polítics, els mitjans de comunicació, els petits delinqüents, els funcionaris, els intel·lectuals i escriptors, la reialesa, l'exèrcit, l'església, els ciutadans anònims...
Tots els col·lectius són sacsejats per la brutalitat de l'atemptat. Amb un estil madur i àgil Joan Cavallé traça un esplèndid panorama de la nostra societat, amb múltiples històries individuals que s'entrellacen en un brillantíssim exercici narratiu, ple de jocs, pistes i paranys per al lector.

.............................................................

No és una novel·la fàcil, no només pel argument, sinó també per la tècnica.
Dues veus que es van alternant, fins a confluir en un final inquietant i sorprenent.
El vaig acabar ahir al vespre, però penso que per acabar de copsar-lo hauria de tornar-lo a llegir.
Segurament ho faré.