28 de gener 2008

L'edifici Iaqubian

Autor: Alaa al Aswani
Traductor: Pius Alibek
Editorial: Edicions de 1984

Amb un esguard tendre i afectuós, l’autor descriu amb naturalitat els afanys, les riqueses i les misèries, la bellesa i la maldat, tots els mals i els temes considerats tabú que conformen el mosaic de la societat egípcia. Així, l’homosexualitat, la hipocresia religiosa, la corrupció, el fonamentalisme, l’abús de poder i l’esclavitud sexual de la dona davant el patró són narrats sense prejutjar però sense pietat. El fanatisme de Taha, l’homosexualitat de Hatim, l’abús dels amos amb Butheina, el poder del Gran Home, la riquesa d’Azzam i la decadència del passat aristocràtic de Zaki conformen dins de L’edifici Iaqubian l’enrunament d’un país. Amb una prosa àgil i captivadora, tant el llibre com la pel•lícula han sortit sorprenentment indemnes de la censura i molt ben acollits per la crítica.

........................................................

Si poseu "edifici iaqubian" a qualsevol buscador trobareu moltes crítiques, totes bones.

A mi em va costar fer-me el llibre meu, les primeres pàgines se'm van fer una mica costa amunt, no tan sols per la gran quantitat de personatges i per la dificultat de recordar el nom, també perquè jo buscava el Caire de Mahfuz.
Aquest és ben diferent, però tant o més atractiu i repulsiu alhora.

I més que un mosaic, com diuen moltes crítiques, per a mi ha sigut com un trencaclosques i m'ha calgut tenir-ne unes quantes peces per començar fer-me idea del conjunt.
Un cop les he tingudes totes al davant he vist un món ple de petites alegries i grans misèries, amor, odi, vanitat, egoisme, avarícia ... tots els gran defectes universals del home.

També alguna virtut, però menys. És el món real, el del Caire, però també el de qualsevol altra ciutat.

Aquí podeu veure un tràiler de la pel·lícula.


2 comentaris:

jomateixa ha dit...

Hola, gràcies per la teva visita.
Avui m'he passejat pels teus blocs i m'han enganxat, et poso als meus enllaços per tenir-te a ma (si no et sap greu...)
be, ja ens "veurem".

núria ha dit...

Gràcies per la visita, de fet crec que ets la primera persona, apart de mi, que veu aquest blog.
Si, ens mirarem i ens llegirem.