11 de febrer 2011

Zuckerman encadenado

La visita al maestro / The Ghost Writer, 1979
Zuckerman desencadenado / Zuckerman Unbound, 1981
La lección de anatomia / The Anatomy Lesson, 1983
La orgia de Praga / The Prague Orgy, 1985
Philip Roth
Traducció de Ramón Buenaventura
Seix Barral  Biblioteca Philip Roth
556 pàg.

Roth és un dels meus escriptors preferits, sempre és un plaer llegir les seves novel·les. Amb aquest llibre el plaer ha estat triple, tres novel·les en un sol volum,   a més a més, el bonus track, La orgía de Praga. 
Coneixia el personatge de Nathan Z.  de la La taca humana i La contravida, el Zuckerman adult, en aquestes novel·les he conegut els primers passos de l'escriptor que és Zuckerman, que és com dir els primers passos de l'escriptor Philip Roth.
En la primera un jove aspirant a escriptor visita un escriptor consagrat i retirat a la seva casa de camp, reflexionen sobre què és i quina ha de ser la vida d'un escriptor, també hi coneixerà una jove per qui se sent fortament atret, una jove que creu ser Anna Frank.
A Zuckerman encadenado, el jove escriptor ja ha conegut l'èxit un éxit que li està portant més problemes dels que pensava, la seva família li retreu que faci un retrat poc afavoridor dels jueus i a més ha de patir l'assetjament d'un admirador.
La lección de anatomía és el relat angoixat d'un escriptor que ha perdut la capacitat d'escriure i  pateix profunds dolors físics. Què provoca què? El dolor físic l'incapacita o la falta d'escriptura li provoca dolor? 
La orgía de Praga és el relat delirant d'un escriptor que visita la ciutat  ocupada pels russos.
Una autobiografia genialment  novel·lada. 

O al Reto 2011

*****