03 de febrer 2011

Com parlar del llibres que no hem llegit

Comment parler des livres que l'on n'a pas lus?, 2007
Pierre Bayard 
Traduït per David Clusellas
Empúries
 192 pàg.

No sé si aquest és el millor llibre per iniciar un club de lectura titulat: Assagem amb l'assaig, si més no, si que és un títol ben provocatiu i que va donar molt de joc a la sessió.
Pels qui no estem acostumats a llegir assaig, aquesta mena d'assajos escrits amb rigor però també amb una bona dosi d'humor i d'ironía, amanit amb unes gotes de sarcasme, són una bona manera de perdre'ls-hi la por. Per mi ha esta una lectura entretinguda i divertida, tot i que la majoria de vegades no he estat d'acord amb les tesis de l'autor. És més, penso que no pretén que hi estiguem d'acord, si no que el que vol es desdramatitzar una mica la literatura, els canons literaris, els crítics, el que s'ha d'haver llegit i el que no. Les referències literàries de l'autor, tot i ser universals, tenen un cert regust molt francès, molt Académie.
És un d'aquells llibres que parla de la lectura,  si espereu trobar bons consells per parlar de llibres que no heu llegit, us equivoqueu. 
Aquest és un llibre per als qui els hi agrada parlar dels llibres que han llegit.


***

2 comentaris:

Carmen Neke ha dit...

No me gusta la gente que habla de libros que no se ha leído (y la hay, más de lo que imaginamos). Así que mejor me callo, que este libro no me lo he leído, bastante tengo ya con hablar de todos los libros que me leo ;-)

núria ha dit...

Es un libro curioso, mordaz. Y habla de libros y de lectores y no lectores. Interesante.