01 de desembre 2009

Manual de la oscuridad

Enrique de Hériz, 2009
Edhasa Editorial
560 pàg
.
Manual de la oscuridad és una novel·la de doble creixement, veurem com Mario Losa es converteix en un gran mag gràcies a la seva habilitat, al seu esforç i al mestratge de Mario Galvan que l'incita a anar més enllà, a travessar la línia de foc.
.
Mi padre murió cuando yo tenía siete años....
.
Amb aquestes paraules Victor inicia totes les seves actuacions, durant la primera part de la novel·la, al mateix temps que sabem dels seus èxits, ens n'anem assabentat de la història de la màgia moderna, amb tota una sèrie de personatges extravagants, però encisadors.
Als 40 anys, Victor és escollit el millor mag del món, però ara, quan ha arribat al cim, el seu món desapareix rera una blanca foscor, i ha de tornar a començar, un nou aprenentatge, un nou creixement. I és en la segona part de la novel·la que es reclou a casa seva i aconsegueix sobreviure sol, sota mínims. Al cap d'un any, Alícia, una tècnica de la ONCE, intentarà ajudar-lo, amb poc èxit, a superar els límits de la seva ceguesa. El veritable segon creixement no arriba fins que Alicia demana ajut a Mario Galvan, que li dóna les claus per treure en Victor del pou, a l'Irina, una puta romanesa que li retorna les ganes de viure, i a en Darius, el fill d'Irina, que li retorna les ganes d'estimar.
Populus vult decipi. Decipiatur.
La gent vol ser enganyada. Enganyem-la
Aquesta cita resumeix el sentit general d'aquesta novel·la, que és una novel·la màgica, no perquè el seu protagonista sigui un gran mag, si no perquè emociona i commou, quan comenceu a llegir us arrossegarà i no podreu parar fins al final, quan en Mario tornarà a travessar el foc.
.
M'ha agradat molt, suposo que es nota.
.
*****