12 d’abril 2009

Los renglones torcidos de Dios

Autor: Torcuato Luca de Tena, 1979
Editorial: Planeta
438 pàg

Alice Gould és una detectiu privada que fingeix una paranoia per ingressar en un hospital psiquiàtric, té una missiò, trobar un assassí que viu a l'hospital. Compta amb la complicitat del director. Mentre és allí es dedica a estudiar el comportament dels malalts, però un dia descobreix que tot i que resolgui el cas no podrà abandonar l'hospital. Malgrat el seu encant personal, la capacitat de seducció i la seva intel·ligència, la seva vida perilla. Qui l'ha traït? Qui l'enganya? Una inquietant i documentada novel·la, un estudi seriós i rigorós sobre la bogeria i la psiquiatria. També una novel·la d'intriga. L'autor, malgrat que el seu amic el psiquiatra Vallejo-Nájera es va negar a ajudar-lo, se'n va sortir de ser ingressat en un manicomi per veure i conèixer des de dins la realitat dels malalts mentals. Va aconseguir viure-hi durant 18 dies. En aquella experiència es va basar per crear alguns dels personatges de la novel·la.
Us la recomano.
****

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Una novel·la sublim!

RFabián ha dit...

El considero un gran llibre gràcies, en part, a la protagonista, que manté el dubte de la seva bogeria fins al final, una dona amb una gran intel•ligència, educació i cultura.
Em va apassionar la objectivitat i el detall amb el que es descriuen les situacions dels malalts del centre, crec que és degut a la internada voluntària del autor a un sanatori mental abans d'escriure el llibre.
D’altra banda, sento una atracció especial pel títol del llibre, que és la síntesi del tema i inclou una gran càrrega de significats connotatius que fan pensar-hi molt.