02 de març 2009

¿Quieres ser millonario?

Títol original: Q and A
Autor: Vikas Swarup, 2005
Traductor: Damian Alou
Editorial: Anagrama, 2006
355 pàg.

Un jove cambrer indi, orfe i gairebé inculte, guanya un concurs supermilionari, però els organitzadors es neguen a pagar-li el premi perquè sospiten que ha fet trampa. La policia el deté i una jove advocada s'encarrega dels seu cas. Poc a poc, en Rama Mahoma Thomas, li explica la seva vida i com l'atzar l'ha ajudat a guanyar el concurs.
...
Novel·la entretinguda i amena, un conte de fades, per als qui no hi creuen en fades.
A la primera pàgina ja sabem que l'han arrestat per haver guanyat, contra tot pronòstic, el premi més considerable de la història de la televisió.
A partir d'aquí, en cada nou capítol coneixerem la miserable vida d'aquest pillet pels carrers de Mumbai, de Delhi, d'Agra ... en orfenats esgarrifosos, habitacions compartides, en cases de rics diplomàtics o servint artistes de Bollywood, però sempre lluitant contra la misèria, la fam, la desgràcia, la corrupció o fins hi tot la mort.
Una combinació d'humor, ironia, tendresa, tragèdia, de moments que remouen la consciència del lector, de situacions prou inversemblants que acaben donant una visió optimista i un final feliç prou sorprenent.
Se'n ha fet una pel·licula, Slumdog millionaire.
.
..
****