12 de març 2009

L'òmnibus de la mort: Parada Falset

Autor: Toni Orensanz, 2008
Editorial: Ara Llibres
278 pàg.


Lòmnibus de la mort: parada Falset’ és un llibre d’història o, si es vol, de periodisme històric. L’obra reconstrueix la ruta en òmnibus que va fer la Brigada de la muerte, una de les bandes de “incontrolats” més cèlebres de l’estiu de 1936, en els primers mesos de la guerra civil.
El punt de partida de la història és la parada que el bus dels brigadistes de la mort va fer a Falset, on van assassinar 27 veïns del poble en una sola nit. Alhora, el llibre es pregunta qui eren i d’on havien sortit els integrants de la Brigada de la muerte, què pensaven i quines eren les seves raons. L’objectiu del llibre és intentar descriure i comprendre millor com funcionava i a què obeïa la violència revolucionària de l’estiu de 1936.
I tot plegat des de la perspectiva d’un periodista d’avui dia que inicia una investigació sense tenir ni idea on s’acabarà i que s’enfronta a alguns dels fantasmes encara vius de la nostra societat, del seu poble i, fins i tot, de la seva família.

Aquest llibre ha estat un èxit editorial, ja va per la segona edició, però a mi m'ha decebut.
La història que relata és esgarrifosa, el to en que ho fa m'ha semblat frívol. Tampoc m'ha agradat que sembrés el dubte sobre el comportament d'algú, i en donés nom i cognom, quan no en tenia cap prova.
.
**