07 de maig 2011

Arrels nòmades

Pius Alibek, 2010
Edicions La Camapana
345 pàg.

Pius Alibek  va arribar a  Barcelona  l'any 1981 fugint de la guerra d'Irak, nascut a la zona del Kurdistan, pertany a la minoria assiriocaldea, per tant cristià, la seva llengua materna és l'arameu, va ser educat en kurd i més endavant en àrab, s'ha fet seu el català  fins al punt d'escriure-hi el seu primer llibre, una mena de memòria familiar, perquè les seves filles coneguin d'on venen. Escrit en un estil molt planer i amb un llenguatge molt ric i viu, explica la seva infantesa,  primer al Kurdistan i més tard  al sud del país quan la família s'hi trasllada, descobrirem un Irak diferent, l'Irak d'abans de l'arribada de Sadam. Un repàs a la seva vida, la de la seva família i la del país, íntimament lligades. El llibre acaba amb els dos anys de servei militar perdut enmig del desert i la decisió d'abandonar l'Irak per continuar els seus estudis.

Posar determinades esperances en un llibre et porta, gairebé sempre, a que les esperances no s'acompleixin, no sé exactament què n'esperava, però n'esperava més.

**

1 comentari:

Quadern de mots ha dit...

Hola, a mi és un llibre que em va agradar força.
Un Irak nou. Descobrir una cultura rica, democràtica i tolerant allunyada de la imatge actual és si més no xocant. (llàstima que no en quedi res)
Encara que hi ha algun tros del llibre una mica més feixuc de llegir, en general és un bon llibre, jo en vaig gaudir.
Una cosa però, són, com molt bé dius les expectatives que un té davant d’un llibre o qualsevol altre cosa, en general acaben decebent una mica.(a mi, per sort, amb aquest llibre no em va passar)