03 de febrer 2012

Una dona incòmoda

Montse Banegas, 2008
Editorial Proa

Addicta al tabac, lectora empedreïda, la Mònica és una jove brillant, contradictòria, excèntrica i pedant. Novel·la d’iniciació, Una dona incòmoda ens explica l’adolescència i l’entrada a l’edat adulta d’una noia de poble que arriba a Barcelona per cursar la carrera d’història a la universitat. Al llarg d’aquest relat sinuós i vibrant, assistim a les dificultats d’emancipació de la Mònica al llarg de tota una dècada, des del seu últim curs a l’institut fins a la lectura de la seva tesi doctoral. Opera prima d’una maduresa sorprenent, Una dona incòmoda és també una crítica lúcida i despietada del sistema universitari actual, ple de velles glòries aferrades a la poltrona. Montse Banegas dóna veu a un personatge contrariat i rebel, però també particularment tenaç en el seu esforç per afirmar-se contra el món amb les seves opinions autèntiques i irreverents. 

Us deixo el text de la contraportada, és perfecte. He gaudit molt llegint aquest llibre, el descobriment d'una autora amb coses a dir i que sap com dir-les.

****

4 comentaris:

matilde urbach ha dit...

Tengui. Em va encantar. No li he llegit el següent, Dobles parelles, perquè lectors de confiança que havien gaudit molt amb la dona incòmoda em van dir que no valia res, que la Banegas havia fet figa. Però vaig ensumar una bona escriptora i li espero la propera, avera.

Quadern de mots ha dit...

M'apunto aquest.

núria ha dit...

Doncs me'n oblido de les dobles parelles, que el món és ple de llibres per llegir i falta temps.

Quadern, apuntar-lo és una bona idea, llegir-lo, millor encara.

Antoni ha dit...

Jo he vist molt bones opinions en els blocs i crítiques dures en algunes publicacions. Estic en el dubte, però normalment coincidisc amb les teues opinions.