15 de gener 2008

El desert dels tàrtars

Autor: Dino Buzzati
Editorial: Empúries
1940

El desert dels Tàrtars és una de les novel·les més importants del segle XX. Publicada durant l'eufòria bel·licista de la Itàlia de Mussolini, aquesta faula antimilitarista narra la història de Giovanni Drogo, un oficial destinat a una fortalesa antiga i mig abandonada sobre la qual penja una amenaça imprecisa però intensa d'un atac imminent. Allà, entre uns murs que imposen una atmosfera inquietant, inhòspita i sinistra, Drogo esperarà, durant trenta anys, que s'acompleixi aquesta amenaça. La profunditat de les reflexions sobre la soledat, la llibertat, la frustració i la mort, així com les magistrals descripcions d'ambients i paisatges, han convertit El desert dels Tàrtars en un clàssic contemporani absolutament imprescindible.
"El drama del tinent Drogo conté tota la tristesa d'una vocació absurda: una vida sencera sacrificada a un atac que no s'acaba de produir mai i que, quan s'esdevé, ja no queda vida. O sigui que la novel·la és un al·legat perdurable contra uns pressupostos de defensa que, amb l'excusa d'uns ideals elevadíssims, fan trontollar tots els països. La fortalesa d' El desert dels Tàrtars devora els homes sense que ni ells mateixos sapiguen en virtut de què. La descripció d'escenaris, de paisatge desolat, de clima erm dels personatges, pren en aquesta novel·la una força literàriament antològica."
Pere Calders
......................................................................
Poc hi puc afegir al que ja ha dit en Calders, tant sols que és una novel·la especial.
***
Itàlia

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Llegué al Desierto de los Tártaros después de recorrer tus anteriores lecturas del blog (me gusta).

Para mi este libro fue todo un descubrimiento, de esos libros que te arreglan las patas de gallo, que los lees sin pestañear y con la boca un poco abierta.

Llevo años pensando que cuando cumpla los 50 dedicare al menos la mitad de mi tiempo a la relectura (no se si llegaré, no se si releeré tanto), para reencontrarme con tantos personajes, tantos lugares, tantas historias.

El Desierto de los Tártaros será uno de ellos.

Beso!!

núria ha dit...

La visita de un lector impenitente e ilustre como tu es todo un honor.
Bienvenido y gracias por la visita.

Sílvia ha dit...

Hola,

Vaig acabar de llegir-me aquesta novel·la fa tot just un parell de setmanes. He de confessar que no coneixia res d'en Dino Buzzati, però ha estat un veritable plaer entrar en la seva narrativa de la mà d'aquesta obra.
Una bona recomanació.
Sílvia Romero